Stunden vid arbetsdatorn kan resultera i effektivitet eller huvudvärk, och avkopplingen vid läshörnan kan bli jobbig istället för mysig, vid fel belysning. Läslampor av alla dess färg, form och utföranden, går att finna med olika ljuskällor därtill. Det gäller att hitta rätt ljus för att skona knopp och ögon och för att orka vara alert så länge som möjligt. 

Läsning

När du krypit upp i mysfåtöljen eller soffan för att få en skön stund. Äntligen dags för boken som du längtat efter eller tidningen som legat och väntat. Förstör inte den stunden med huvudvärk eller irriterade ögon, välj istället en lämplig ljuskälla. En golvlampa med läsarm kan hjälpa dig att skapa ett riktat ljus då du kan justera den exakt dit du vill. Absolut det mest effektiva ljuset du kan få. Har du en bordslampa vid bordet bredvid fåtöljen så finns det också en mängd varianter att välja emellan, bland annat på https://www.lamp24.se/laeslampor/. Även här har du alternativet att välja en läslampa som ger ett riktat ljus med hjälp av roter- och böjbar arm. Ofta så har dessa lampor ett hårdare och enklare utseende, men samtidigt så kan du som är ute efter snygg design hitta rätt bland dessa. Är du sugen på något mysigare så finns det läslampor med skärm. Alla möjliga, i olika form och storlek. Tänk dock på att du här inte kan rikta ljuset dit du vill och det resulterar i en mer dämpad belysning för dina ögon. Välj då istället en något starkare ljuskälla, med ett kallvitt sken. Å andra sidan så får du mer mys med en lampa med varmvitt sken. Alternativet kan i detta fall vara att du satsar på en dimmer som kan ge dig möjligheten att justera ljuset dit du vill. Mysigt och dämpat eller läsvänligt.      

Vid arbetsplatsen

Ifall du arbetar hemifrån, gör hemuppgifter för skolan, har en liten sidoverksamhet eller då du helt enkelt sköter hemmets ekonomi så är det viktigt att skapa en hörna som ger dig ro och effektivitet. För att kunna bli så produktiv som möjligt behöver du rätt ljus. En vägglampa med läsarm ger dig ett mer riktat ljus. Här finns även flera varianter av klämlampor. Du riktar ljuset dit du vill. Ljuskällan kan varieras. En dimmer passar bra då du kan dämpa och förstärka ljuset. Skonsamt för ögonen. Även smart då ljuset kan dimmas upp vid arbete och sedan ner för att skapa en mysig atmosfär. Bordslampan ger din läslampa en central roll i inredningen. Som en viktig detalj i rummet. Låt den matchas efter miljön omkring och välj en lämplig ljuskälla efter ändamålet. 

Låt dina läslampor bli en del av dig själv och ditt hem 

Tänk på miljö, färger och inrednig runtomkring. Fundera även över på vilken plats och vilket ljus du vill att läslampan ska ge. Välj sedan passande färg, form och ljuskälla efter det. Låt även humör och personlighet styra eftersom det är du som ska trivas med den och det är du som ska känna att det är trivsamt och behagligt.   

Kategorier: Inredning